Förare: Madelen Andersson

Madelen ”Madde” Andersson, 20 år, tog sig an utmaningen att grilla med nya Cat 323. Hon har nyligen avslutat Maskinförarutbildningen på ME-skolan i Dingle och jobbar nu som grävmaskinist på JA Entreprenad AB, i Mellerud sedan ett halvår tillbaka. Hon älskar utmaningar och brinner för att visa att tjejer också kan gräva.

Hur kommer det sig att du blev grävmaskinist?
– Det verkade vara en kul grej, min pappa har hållit på med det hela livet så det ligger väl lite i blodet antar jag. Först ville jag inte gå i pappas fotspår, men sen blev det så ändå. Jag gillar att gå emot normen. Det är ett mansdominerat yrke där jag visar att tjejer kan minst lika bra. Sen är det såklart jättekul att köra maskin också.

När satt du i en maskin för första gången?
– För 1,5 år sedan så testade jag pappas maskin. Då sa det PANG och jag föll för hela grejen.

När utbildningen sedan dök upp var tanken att det kunde vara en kul merit att ha. Men redan efter en vecka så kände jag att jag hade kommit rätt, detta var min framtid!

Madde blev klar med utbildningen på ME-skolan i julas och anställd på JA Entreprenad AB i januari. Nu har hon varit igång i ett halvår och arbetat. Att få jobb var inga problem för Madde, men det är inte självklart att arbetsgivarna vågar satsa på nya förmågor.

– Många företag söker endast erfarna grävmaskinister. Men man måste våga ge chansen till de nya, hur ska branschen annars klara sig i framtiden, undrar Madelen. Utan erfarenhet blir ingen bättre.

Hur är det att vara grävmaskinist?
– Roligt och varierande arbete på nya platser hela tiden. Man blir aldrig färdigutbildad, man kan alltid lära sig mer. Och att träffa nytt folk är en rolig bonus. Men det bästa är att man är ute väldigt mycket, det gillar jag.

Hur ser du på utmaningar i jobbet?
– Jag gillar dem faktiskt. När man stöter på ett problem i vardagsarbetet måste man fundera hur man ska lösa det. Det gör att man hela tiden utvecklas och blir bättre.

Vårt uppdrag till dig var att grilla med Cat-maskinen, hur var det?
– Roligt och spännande, men inget man gör varje dag direkt! Det var ganska svårt med en för mig ny maskin, och extremt mycket precisionskörning som krävde stor försiktighet.

Fler borde utmana sig själva och prova på nåt nytt, det är riktigt roligt och utvecklande. Med lite fantasi så kan man göra rätt coola saker med maskinen.

Hur är det att vara i entreprenadbranschen?
– Kul, men en utmaning att vara tjej. Vi är inte så många – varför vet jag faktiskt inte. Det är väl bara så att killar ”ska göra det”, och att stora maskiner inte är nåt för tjejer… Jag har fått höra från äldre i branschen att jag inte kunde bli grävmaskinist. Det är sånt som ligger kvar i bakhuvudet. Men jag ser det som en utmaning att visa att tjejer är minst lika bra.

Vad har du för övriga intressen?
– Jag är en hästtjej, så jag har tre hästar hemma just nu som jag rider och fixar med. Sedan fördriver jag tiden med att fixa, styla och pimpa bilar, det är också en rolig utmaning eftersom jag är helt självlärd där.

Förare: Madelen Andersson

  • Ålder: 20
  • Bor i: Brastad
  • År i branschen: 1,5 år
  • Utbildning: ME-skolan Dingle, Maskinförarutbildningen
  • Jobbar på: JA Entreprenad AB
Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.